The Algate East Project

The Rowe, originally a textiles factory known as Central House, was recently occupied by the London Metropolitan University and the Sir John Cass School of Art, Architecture & Design and has been adapted and extended.

The now 12 storeys provide 150,000 sq. ft. of office space, featuring over 17,000 sq. ft. of terraces, with outdoor space on each floor and an exceptional communal roof garden, open all year round.

Architects, Allford Hall Monaghan Morris, designed the part-four and part-five storey side extension and a six-storey upward extension for the building, which BAM Constuction created into office spaces. The University relocated in August 2017 to Aldgate.

As part of the plans, the building was extended upwards by six storeys and a substantial roof terrace added. One of the several outdoor spaces define the two parts of the building – an inhabited gap was designed with a colourful and creative piece of public art that can been seen from the street below.

Europlanters manufactured and supplied planters and benches with back rests for the large roof terrace, working closely with Frost Landscape and Construction who expertly planted up the roof terrace with multi stem trees and shrubbery.

The large planters and benches were sprayed in RAL 7021 Matt to compliment the fa├žade of the building.

Full Size Gallery

share us on…